Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
İçindekiler
Erkeklerde Ergenlik Dönemi ; Ergenlik dönemi, kızlarda ve erkeklerde farklı yaş gruplarında görülen, kişide çeşitli fiziksel ve ruhsal değişimlere neden olan biyolojik bir süreçtir.
Erkeklerde ergenlik belirtileri, değişken olmakla birlikte genellikle 10 ile 15 yaş grubu aralığında ortaya çıkar. Erkeklerde ergenlik döneminde görülen fiziksel değişimler kızlara göre daha belirgin bir biçimde ortaya çıkar. Ergenlik dönemine etki eden asıl unsur hipofizdir. Hormanal dengenin organizatörü sayılan hipofizler erkeklerde ergenlik öncesinde kemiklerin büyümesine neden olur ve bu şekilde ergenlik dönemi başlar.
Erkeklerde ergen dönem ilk belirtisi testislerin büyümeye başlamasıdır. Ortalama yaş 12 olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte seste kalınlaşma, boy uzaması vb. birçok değişim de erkeklerde ergenlik belirtileri olarak görülen değişimlere örnek olarak verilebilir.
Erkeklerde ergen dönem belirtilerinin başlaması ile birlikte ergenlik dönemine girildiği anlaşılabilse de, bu yaş grubu genellikle değişkendir. Erkeklerin ergenliğe girme yaşı 10 ile 15 yaş dönemi aralığı olarak verilebilir. Bu dönemde testislerin büyümesi ile birlikte ilk belirtiler başlar. Peki, ergenliğe etki eden faktörler nelerdir? Erkeklerde ergenlik dönemini etkileyen etkenler arasında hormonlar, bulunulan çevre, yaşam şartları, kalıtımsal etkiler, aile içi iletişim gibi etkenler yer alır.
Ergenlik döneminde erkeklerde ve kızlarda farklı değişimler meydana gelir. Bu değişimlerin ana sebebi gelişen hormonlardır.
Erkeklerde ergenlik döneminde yaşanan fiziksel değişimler arasında şunlar yer alıyor:
Ergenlik dönemine giren erkeklerde olmadık yerde ve beklenmedik durumlarda penis sertleşmesi yaşanabilir. Erkek tohum hücreleri (sperm) ergenlik dönemiyle çoğalmaya başlar. Sperm yumurtanın döllenmesi ve bebek oluşumu için gereklidir. Penis sertleşmesi sonrasında çok sayıda sperm boşaltılabilir. Sperm hücreleri meninin yalnızca küçük bir bölümünü oluşturduğu halde tek bir boşalmada 500 milyon kadar sperm hücresi bulunur. Cinsel ilişki sonucunda bu hücrelerden tek bir tanesi yumurtaya ulaşarak döllemeyi başarabilir. Genç yaşlarda sperm boşaltma işi sık yaşanır ancak yaş ilerledikçe azalır. Bu olayların gerçekleşmesi hormonlara bağlıdır.
Bu yaştaki ergene, bazı sabahlar yatağını meni ile ıslanmış bulacağını anlatma zamanı gelmiştir. Bu ıslaklığın, cinsel ilişkide olduğu gibi herhangi bir uyarı ile oluşabilen ereksiyon sonucu görülen meni salgısı olduğu kendisine anlatılmalıdır. Bu salgı canlı spermler içerir ve cinsel üretkenliğin başladığının göstergesidir. Bütün bunlar, üreme organlarının geliştiğini ve ergenin erişkin bir erkek olmaya başladığını gösteren belirtilerdir. Bu gelişme, genellikle 18-20 yaşlarına kadar belirginleşerek devam eder.
Ergenlik döneminde sadece fiziksel değişim değil ruhsal değişim de yaşanır. Bu ruhsal değişimler hem ergen hem de ailesi için oldukça zorlu süreçlerdir.
Ergeniliği erkeklerdeki belirtilerinde görülen ruhsal değişimler şunlardır:
Erkeklerde ergen dönem belirtileri geç başlayabilir. Erkeklerde genel olarak 10 ile 15 yaşları arasında başlayan ergenlik dönemi ne zaman biter sorusuna birçok cevap verilebilir. Çoğu kişi ergenliğin 18 yaşında bittiğini düşünür. Fakat bu algı doğru değildir. Ergenlik erkekler için 25 yaşına kadar devam edebilir. Bu kişiden kişiye göre değişken bir değerdir.
Eğer ergen fiziksel değişimlerle ilgili olarak önceden bilgilendirilirse vücudunda olup bitenlere uyum sağlaması daha kolay olacaktır. Bu değişimlerin nedenleri açıklanmalı, orantısızlığın ve dengesizliğin zaman içinde düzeleceği söylenmelidir. Anne-baba-ergen iletişimi güçlü tutulmalı ve ergen değişmekte ve gelişmekte olan bedeniyle ilgili bilgilendirilmelidir. Böylece ergenin bedenini kabul etmesi ve bedenindeki değişime açık olması sağlanır.
Kaynaklar:
-Ergenlik Dönemi, Bekir Onur
-Gelişim psikolojisi, Banu Yazgan İnanç, Mehmet Bilgin, Meral Atıcı
Bir önceki yazımız olan Kızlarda Ergenlik Dönemi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Yorum Yaz